Hidup penuh kasih sayang.....insyaAllah.

Pages

Monday, October 3, 2011

Tugas belum selesai....

Pagi agak sejuk selepas hujan malam tadi. Hati pun rasa semacam je...ade pilu, ade sayu. Banyak perkara bermain di kepala. Hari ini hari pertama untuk akak menghadapi PMR. Pukul 5 pagi hantar sms kat dia, wish her something, n give her some simple advice. X tau lh boleh membantu ke x, I'm not very gud in words. Xbrape saat terima balasan sms dr akak "OK, Hehehehe"....ooo dh bangun rupanya. Tentu x lena tidor mlm td. Kemudian hantar sms kat angoh, kmaren dia mintak topup. Biasa angoh x mintak topup melainkan duit dia dh abes.....Tanya dia ade duit belanja ke, bila nk balik? Angoh balas sms, "Duit makan ade utk 2,3 ari lg" Ya Allah, ngape x bgtau awal2, patut lah mok ingat kt angoh je....."Ok nnti lpas mok bank-in, mok msj ah. Xpe ayoh doh keja, ada lh duit tu"........sayu rasa hati bila anak2 mampu memahami keadaan ibu n ayah dia...

Melalui jalan semasa hantar acik, alang , kakteh n amir ke sekolah.....menatap satu2 wajah anak2 yang melalui jalan yang sama....hati skali lagi rasa sayu. Anak2.....tetap anak2. Ada kecil yg ke sekolah rendah, ade yg besar ke sekolah menengah sama saja semuanya. Di mana pun mereka, siapa pun mereka, mereka membawa harapan setiap ibu n ayah untuk menjadi manusia yg berguna. Tapi dalam melalui kehidupan yang penuh dugaan hari ini, bila ada yang x mampu bertahan, bila ada yg kadang kala terlalai daripada mengingati pesanan ibu n ayah, bila seketika lupa pada larangan tuhan.....mereka tergelincir juga.....Semuanya boleh berlaku dengan tiba2, semuanya boleh berlaku hanya dengan sekilas pandangan iblis.......dan sepatah bisikan syaitan. Begitu rapuh lagi benteng di hati mereka. Nama pun anak2, mereka masih terlalu muda untuk menghadapai segalanya. Kadang2 kesilapannya yang biasa2 saja, kadang2 kerosakannya yang terjadi seolah x mampu dibaiki lagi.

Hati seorang ibu, tidak dapat merasa kerehatan bila memikirkan hal anak2. Kebimbangan sentiasa bermain di fikiran. Mampukah anak2 ku menangkis segala dugaaan dengan bijak? Mampukan anak2ku memperkuatkan diri untuk melawan segalanya? Mampukah anak2 ku berfikir mana yg baik n mane yg buruk? Mampukah ank2 ku berfikir mane yang betul n mane yang salah? Mampukah anak2 ku ingat kan tuhan semasa dugaan datang merayu2 dalam diri.....mampukah mereka? Ya Allah, x mampu nk dibayangkan kalau mereka lalai walaupun seketika.

Ya Allah aku hambamu yang lemah, aku hambamu yang x punya apa2....tapi Ya Allah aku mohon pada mu, peliharakanlah anak2 ku daripada kelalain yang merosakkan. Bimbinglah mereka di dalam membuat pertimbangan, Peliharalah perjalanan hidup mereka supaya sentiasa berada di dalam keredhaan mu. Kau kurniakan lah kebahagiaan di dalam kehidupan mereka dunia n akhirat. Tiada yang mampu menenangkan aku di hari tua ku, melainkan anak2 yang menjaga kehidupan mereka sesuai dengan kehendak mu. Amin, amin ya robbal alamin............



4 November 2011
8.12 am

No comments:

Post a Comment